Over D'Argentijn
D’Argentijn houdt van lekker eten en in het bijzonder van asado. Asado is hoe Argentijnen het BBQ’en noemen. Er gaat niets boven een heerlijk gebraden stuk vlees op een Parilla van D’Argentijn.
Asado is niet iets wat we doen. Het is wat we zijn. Het is zit in ons bloed en is verweven in onze cultuur.
Que rico.
Wie is D’Argentijn?
Dat is José.
José is geboren in Buenos Aires, Argentinië. Daar heeft hij het BBQ’en met de paplepel ingegoten gekregen.
In de jaren ’70 is hij voor de liefde naar Nederland gekomen. Hoewel hij Nederland omarmt heeft, heeft hij een aantal Argentijnse tradities niet losgelaten. Het houden van een lekkere asado, mate drinken, truco spelen en het genieten van Argentijnse lekkernijen omringt door familie en vrienden zit er nog lekker in.
José is geen chef-kok, maar heeft een enorme passie voor BBQ’en en hij weet heel veel van asado en vlees. Zijn jarenlange ervaring en zijn liefde voor asado wil hij graag met jou te delen via een experience of een heerlijke asado.
De asado
Passie voor BBQ’en (asado) is wat vrijwel elke Argentijn in zich heeft. Dat is bij ons niet anders en wat is er dan mooier dan je passie te delen met een ander. Daarom willen we je kennis laten maken met de manier van BBQ’en zoals ze dat in Agentinië doen. Waarom? Omdat Argentijns BBQ’en echt next level is!
De Argentijn is een echte vleeseter. Bij elke asado wordt er gemiddeld 500 gram vlees per volwassene gegeten. In elk huis is wel een parilla (de BBQ) te vinden.
Het is een gezellig samenzijn waarbij naast gegeten wordt gezongen, gedanst en er worden spelletjes gespeeld.
Argentijns Vlees
Argentijnse vlees is het lekkerste ter wereld. Hoe dat kan? Op de Pampa lopen zo’n 60 miljoen koeien te grazen. De Pampa is een grote oppervlakte in Argentinië van ongeveer 800.000 km2. Dat is bijna 20x Nederland. Deze koeien hebben geen stress en leven alleen van gras. Dus geen rotzooi in je vlees. Door het ontspannen leven blijft het vlees heerlijk mals en dat proef je.
Een Argentijnse BBQ is niet moeilijk, je moet het alleen leuk vinden om met vuur te spelen en geduld hebben.
Word een Asador!
Stappenplan voor een heerlijke asado
We delen graag onze kennis voor een heerlijke Argentijnse BBQ met je door middel van een aantal noodzakelijke stappen
Voorbereidingen
Een goede en ontspannen voorbereiding is het halve werk
Het vlees
Meest gebruikte stukken vlees in Argentinië
Het vuurtje
Het juiste vuurtje voor een voortreffelijk stukje vlees
De tussendoortjes
en het juiste sausje
De voorbereiding
- Begin op tijd, zodat je lekker ontspannen bent.
- Bepaal hoeveel vlees je nodig hebt. Wij hanteren bij een asado;
- 500 gram p.p. voor mannen,
- 400 Gram p.p. voor vrouwen
- 300 gram p.p. voor kinderen
- tieners eten als volwassenen
- Zorg dat het vlees asado-klaar is! Ligt het vlees in de vriezer, zorg dan dat het vlees een dag van tevoren in de koelkast ontdooit. Haal het ongeveer een uur van te voren uit de koelkast
Let op! gebruik nooit de magnetron om het vlees te ontdooien, omdat het het anders al gedeeltelijk gekookt wordt.
Het vuurtje
Het vuurtje is één van de belangrijkste dingen om goed te kunnen BBQ’en. Zonder het juiste vuur heb je niet de juiste temperatuur en zonder de juiste temperatuur kan je het vlees niet goed grillen. Hieronder lees je de stappen om een goed vuurtje te maken.
- Gebruik houtskool of hardhout, dat geeft door de rook een veel lekkerdere smaak aan het vlees, onze voorkeur is hardhout
- Om het hout aan te steken maak je gebruik van houtsnippers of papier. Gebruik geen aanmaakblokjes of andere chemische middelen zoals terpentine of lampenolie.
- Argentijnen gebruiken geen briketten, omdat het gebruik van briketten de smaak van het vlees niet ten goede komt.
- Het maken van het vuurtje neemt ± anderhalf uur in beslag en hiervoor gebruik je ruim voldoende hout of houtskool om de BBQ goed op te warmen. De hoeveelheid hout of houtskool is afhankelijk van de hoeveelheid vlees die je gaat gebruiken. (ongeveer 1 kg hout of houtskool voor 1 kg vlees).
- Een Argentijnse parilla (BBQ) is onder de roosters en tegen de wanden voorzien van een bed van vuurvaste stenen die ervoor zorgt dat de kolen langer heet blijven en gelijkmatig warmte afgeven, zodat je relaxt kunt BBQ’en.
- Als het vuur klaar is en er voldoende kolen zijn, kun je met een schepje (zie shop) de kolen onder de roosters plaatsen en met een schrapper (zie shop) de kolen gelijkmatig verdelen onder de roosters.
- Tijdens het opwarm van de roosters (voordat het vlees op gaat) is het raadzaam om de roosters schoon te maken met een stukje vleesvet of een stuk papier met zonnebloemolie.
- Laat de roosters zo dicht mogelijk boven de kolen heet worden.
- Na 15 minuten zijn de roosters klaar om te starten met BBQ’en.
Het vlees
Dit zijn de meest gebruikte stukken vlees in Argentinië;
- Chorizo (Argentijnse braadworst)
- Tira de asado (short-rib)
- Asado banderita (dunne short ribs)
- Pollo (kip)
- Vacio (de hele vang waar de bavette inzit)
- Bife de chorizo (entrecote met vet)
- Ribeye
- Entraña (middenrif)
- Arañita (slotlap)
- Picañia
- Matambrito (deel van de varkensbuik. Onbekend in Nederland. Wordt in Argentinië ook gebruikt als pizzabodem)
Zout & sausjes
De discussie of je zout moet gebruiken vóór of na het braden, is voor ons geen discussie. Wij doen zout op het vlees vóór het braden en gebruiken grof zout, met name Himalaya middel-grof zout. Keukenzout kruipt in het vlees en maakt het droog, maar met middel-grof zout zorgt het vlees zelf hoeveel het opneemt, zodat het niet droog wordt.
Argentijnen gebruiken één soort saus, namelijk “chimichurri”. Chimichurri versterkt de maak van het vlees. Als je onze chimichurri 1 x geproefd hebt, wil je geen andere saus meer.
De tussendoortjes
Bij de Argentijnse BBQ word een frisse salade geserveerd met stukjes sla, tomaten, ei en uien in half ringen geserveerd die je klaar kan maken tussen het aanmaken van het vuur en het braden van het vlees.
Je kan ook aardappelen in aluminiumfolie en/of een rode paprika’s of aubergine 30 minuten direct op het heten kolen zetten etc.
Parrilla
Dat is de barbecue
Asado
Argentijnse manier van samen zijn, onspannen en lekker eten van de het gegrilde vlees
Asador
Degene die de Asado bereidt
Chimichurri
het heerlijke saus voor over het vlees